Întrebări frecvente

1. Ce documente pot să atașez la rubrica copie act de identitate?
La înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro, trebuie să atașați, după caz, unul din următoarele acte eliberate de statul român:
• cartea de identitate, cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate;
• pașaportul simplu, simplu temporar, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu;
• pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
• pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
• pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar;

Documentele trebuie să fie valabile.
*Documentele de identitate eliberate de autorităţile locale ale statului de reşedinţă (carte de identitate, paşaport, certificat de naturalizare/cetăţenie etc.) reprezintă dovada de reşedinţă în statul respectiv.

2. În cazul în care am 2 sau mai multe prenume este important să completez toate prenumele?
Da, datele din câmpurile nume și prenume trebuie să coincidă cu datele din actul de identitate.


3. Este necesar să completez numele și prenumele cu diacritice?
Nu, poți completa scrie numele și prenumele fără diacritice sau semne ortografice.


4. Care sunt documentele de ședere valabile în țara unde mă aflu?
Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 1627/2019 privind documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020 și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, pe care îl puteți găsi la link-ul următor: https://mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/alegeri_2019/omae_1627_2019_cu_anexe.pdf


5. După ce mă înregistrez (am completat datele și am atașat documentele) pe portalul www.votstrainatate.ro trebuie să mai fac ceva?
După preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Vă rugăm să verificați inclusiv folderul de„Spam” al căsuței poștale. Link-ul de validare este valabil 24 de ore și poate fi folosit o singură dată. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP numai după confirmarea email-ului de control.


6. M-am înregistrat pe portatul www.votstrainatate.ro cu opțiunea vot la secție. La ce secție de votare sunt repartizat.
Autoritatea Electorală Permanentă stabileşte, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare din străinătate la propunerea Ministerului Afacerilor Externe. Lista va fi disponibilă pe site pentru a fi consultată.


7. Documentele atașate trebuie să fie lizibile?
Copiile documentelor care sunt atașate trebuie să fie lizibile pentru a putea fi verificate.


8. Dacă am solicitat exercitarea votului la o secție de votare din străinătate, iar în ziua votului mă aflu în România pot merge să votez la o secție de votare din țară?
Alegătorul care se înscrie pentru votul în străinătate la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020, urmează să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă din străinătate. În cazul în care votați la o secție de votare din țară prezenţa dv. la vot va fi consemnată în lista electorală suplimentară.


9. Dacă am solicitat exercitarea votului în străinătate la o secție de votare pot să-mi schimb opțiunea și să mă înscriu pentru votul prin corespondență?
Alegătorul care dorește să-și schimbe opțiunea de votare de la o secție de votare la vot prin corespondență trebuie să anuleze cererea de vot la secție și, apoi, să se înscrie pentru votul prin corespondență.


10. Dacă nu mă înregistrez pentru vot la secție în străinătate pot vota în străinătate?
Da. Alegătorii care votează în străinătate și nu au fost trecuți pe listele electorale din străinătate sunt înregistrați în listele electorale suplimentare.


11. Documentele atașate trebuie să aibă un anumit format?
Copia scanată sau fotografia documentului de ședere trebuie să fie în format: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt, heic, bmp.